Ponents
Carolyn Anthony
Montse Ayats
Brian Bannon
Joanna Baines
Vickery Bowles
Flavia Bruni
Maria Buhigas
Larra Clark
Jane Cowell
Pablo Bruno D’Amico
Simon Farid
Pau González
Ramon Gras
Rebecca Hankins
Julie Judkins
Philip Kent
Beth Kilmarx
Ellie Kim
Blair Kuntz
Xavier Marcé
Marie Oestergaard
Jordi Pascual
Alicia Rey
Santi Romero
Amanda Ros
Neeza Singh
Manuel Suàrez
Felton Thomas Jr.
Carolyn Anthony
Carolyn Anthony actualment presideix el Comitè Permanent de la Secció de Biblioteques Metropolitanes de l’IFLA i continua com a representant de l’American Library Association a l’IFLA. Va ser Directora de la Biblioteca Pública de Skokie durant un llarg període, biblioteca que va guanyar la Medalla Nacional de l’IMLS el 2008 i el Premi a l’Excel·lència en Programació Bibliotecària de l’ALA el 2016. Va ser Presidenta de la Public Library Association de 2013 a 2014. Ha treballat com a consultora en lideratge i planificació de biblioteques públiques, realitzant presentacions invitacionals als Estats Units, Egipte i Taiwan, així com a conferències de l’IFLA.
Montse Ayats
Montse Ayats Coromina.
Editora. Es maestra por la Universidad de Vic-Universidad Central de Catalunya y licenciada en filología catalana por la Universidad Autónoma de Barcelona.
Desde 2003 y hasta abril de 2022 fue directora de Eumo Editorial, editorial de la UVic-UCC, especializada en libros de educación y pedagogía, historia y poesía. Actualmente, y de manera temporal, es la Responsable del Plan nacional del libro y la lectura, impulsado por el Gobierno de la Generalitat de Catalunya.
Brian Bannon
Merryl and James Tisch Director of Branch Libraries and Education, New York Public Library
Brian Bannon és el primer Director Merryl i James Tisch de la New York Public Library. Bannon és el bibliotecari en cap responsable de dirigir les 88 filials del veïnat de NYPL, així com l’estratègia educativa de la Biblioteca. Més recentment, Bannon va ser comissionat i conseller delegat de la Chicago Public Library, exercint com a responsable de la biblioteca per a un dels sistemes de biblioteques públiques urbanes més grans del món. Bannon va arribar a NYPL el 2019 amb 20 anys d’experiència en el desenvolupament i implementació de programes educatius i en la direcció d’operacions a gran escala que maximitzen l’impacte per a tots els ciutadans i contribueixen a una cultura d’aprenentatge, lectura i aprenentatge comunitari. Abans de la seva exitosa etapa a Chicago, Bannon va ser Chief Information Officer a la San Francisco Public Library, i va treballar a la Seattle Public Library i a la Bill and Melinda Gates Foundation. Ha estat reconegut com un innovador al llarg de la seva carrera: entre molts altres guardons, ha estat nomenat a la llista de “100 Most Creative People in Business” de Fast Company, i va ser considerat un dels 100 innovadors principals de Chicago per Blue Sky Innovation, una publicació del Chicago Tribune. Bannon va obtenir el seu títol de grau en Arts a la Pacific Lutheran University i el seu màster en Biblioteconomia i Ciència de la Informació a la Information School de la University of Washington.
Joanna Baines
Joanna Baines, bibliotecària/arxivera d’enllaç acadèmic, University College London (Regne Unit).
Joanna Baines és la bibliotecària/arxivera d’enllaç acadèmic de les col·leccions especials del University College London (UCL), on dirigeix l’activitat educativa i de compromís acadèmic del nou campus UCL a l’est de Londres. Treballa amb col·leccions especials des de l’any 2011 i ha dedicat part de la seva trajectòria a fer accessibles les col·leccions i a garantir que les persones usuàries estiguin al centre del patrimoni. [MG1]
[MG1]Aquesta frase és estranya ja en anglès. Com poden estar les persones al centre del patrimoni?
Creiem que potser vol dir: “a garantir un paper central als usuaris en tot el que fa referència al patrimoni.”
Vickery Bowles
Vickery Bowles és la Bibliotecària de la Ciutat a la Toronto Public Library (TPL), que ofereix serveis a través d’una xarxa de 100 sucursals i canals en línia. Creu apassionadament en la diferència que fan les biblioteques públiques en la vida de les persones, en les comunitats i en les ciutats. Vickery ha avançat en el pla estratègic de TPL per donar suport a l’obertura d’espais públics, l’accés i la inclusió digital, el desenvolupament de la força laboral, els valors democràtics i la participació cívica, així com en una cultura de servei innovadora. Actualment, està liderant el desenvolupament d’un nou Pla Estratègic per al període 2025-2029.
Vickery és ex-presidenta de l’Urban Libraries Council (ULC) amb seu a Washington, D.C., membre del Canadian Urban Libraries Council (CULC) i membre de la Junta Directiva de la Federation of Ontario Public Libraries (FOPL).
Flavia Bruni
Flavia Bruni, professora, Universitat de Chieti-Pescara (Itàlia).
Flavia Bruni és professora a la Universitat de Chieti-Pescara i membre del Venice Centre for Digital and Public Humanities (VeDPH). De 2017 a 2021 va exercir com a bibliotecària a l’Institut Central per al Catàleg Únic de les Biblioteques Italianes i per a la Informació Bibliogràfica (ICCU), on era responsable de la catalogació de materials impresos antics al Catàleg Únic de les Biblioteques Italianes (SBN) i de cursos, formació i pràctiques de catalogació, [MG1] així com de les relacions internacionals. La seva recerca se centra en la història del llibre i de les biblioteques a l’edat moderna, especialment a la Itàlia del segle xvi.
[MG1]Atenció, creiem que el “cataloguing de l’anglès va amb “courses, training i internship” i no només amb “courses”, tal com s’indica en castellà.
Maria Buhigas
Arquitecta en cap de la ciutat de Barcelona
Maria Buhigas San José, Arquitecta en Cap de l’Ajuntament de Barcelona. És llicenciada en Arquitectura per l’ETSAB (UPC) i Master of Science in Urban Planning per la Universitat de Columbia (UC-NewYork). Anteriorment, ha desenvolupat la seva feina professional des del seu estudi (2014 – 2023), va formar part de l’equip de Barcelona Regional (1999-2013), on va dirigir el Departament d’Estratègia Urbana (2006-13). Ha estat membre de Consell Científic Assessor de l’agència europea ESPON (2017-19) i regidora de l’Ajuntament de Barcelona (2019-20).
Larra Clark
Larra Clark ocupa el càrrec de Directora Adjunta tant a l’Associació de Biblioteques Públiques (PLA) com a l’Oficina de Política Pública i Advocacia de l’American Library Association (ALA). El seu portafoli inclou l’accés i l’adopció de la banda ampla, les dades i la recerca sobre biblioteques públiques, les comunicacions estratègiques i les iniciatives i associacions nacionals. La seva carrera abasta 24 anys gestionant comunicacions, polítiques i recerca en biblioteques després d’una dècada en assumptes públics sense ànim de lucre, relacions governamentals i periodisme imprès. Va obtenir el seu màster en Biblioteconomia a la University of Illinois, Urbana-Champaign.
Jane Cowell
Jane Cowell és una coneguda innovadora i ponent sobre les tendències en la indústria de les biblioteques públiques, amb més de 25 anys d’experiència treballant en biblioteques públiques a tota Austràlia. Actualment és la Presidenta de l’Australian Library and Information Association i presideix la Secció de Biblioteques Públiques de l’IFLA. Jane és la CEO de Yarra Plenty Regional Library, que presta serveis a les comunitats del nord-est de Melbourne, Austràlia. En el seu anterior càrrec, va treballar a la State Library of Queensland i va liderar importants projectes de recerca per donar suport als esforços de defensa de les biblioteques, com The Impact of Libraries as Creative Spaces el 2016, i va ser clau en el desenvolupament d’un programa de literacitat temprana totalment finançat (20 milions de dòlars) per a cada biblioteca pública de Queensland, First Five Forever. Jane escriu a Medium https://medium.com/@janecowell8 i pots connectar-te amb ella a LinkedIn https://www.linkedin.com/in/janecowell/
Pablo Bruno D’Amico
Pablo Bruno D’Amico és bibliotecari i tècnic en Informàtica. Té una Llicenciatura en Ciències de la Informació i Documentació (UNMDP) i es troba en l’etapa de tesi. És membre de la Junta del Comitè Executiu Nacional d’ABGRA, supervisant el Subcomitè Laboral. És membre del Comitè de Biblioteques Metropolitanes de l’IFLA i ha coordinat l’equip local per a la Conferència Metlib 2023 a Buenos Aires. Facilita el programa de mentoratge entre iguals Biblionetwork. Va ser Ambaixador d’Argentina per a la International Librarians Network. És membre del Grup de Recerca CITEUS sobre Ciència, Tecnologia, Universitat i Societat a la Facultat de Humanitats de la Universitat Nacional de Mar del Plata (Argentina). Treballa a la Biblioteca Utopía del Centre Cultural de la Cooperació (Buenos Aires), supervisant els Serveis Online, i de manera independent com a consultant en Informàtica per a biblioteques.
Simon Farid
Simon Farid, artista independent, Londres (Regne Unit).
Simon Farid és un artista visual amb seu a Londres. Al marge de la seva pràctica artística, també treballa com a vigilant en una galeria d’art. En la seva obra explora aquesta faceta de vigilant de manera individual, però també com a part del col·lectiu semiencobert d’artistes-vigilants anomenat The Invigilator Research Network.
Pau González
Pau González Val és el president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. Vinculat a aquestes funcions, participa com a vocal en el govern de diversos organismes i consorcis culturals, com ara la Xarxa Audiovisual Local, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) o el Consorci de les Drassanes reials i Museu Marítim de Barcelona.
L’Àrea de Cultura treballa per enfortir el compromís envers els ajuntaments i la ciutadania en els diferents àmbits de la intervenció pública en cultura. La seva actuació s’orienta a promoure el desplegament dels drets culturals al territori a través d’eines i recursos que afavoreixen l’accés, la creació i la participació cultural, així com l’acompanyament als ajuntaments en processos de disseny de polítiques i d’innovació cultural.
Ramon Gras
Cofundador de Aretian Urban Analytics and Design
Ramon Gras és CEO i cofundador d’Aretian Urban Analytics and Design, així com investigador d’urbanisme a la Universitat de Harvard. Originari de Barcelona, està especialitzat en disseny urbà, ciència de la ciutat i economia del coneixement. Graduat a Harvard MDE i MIT, la seva investigació se centra en els criteris de disseny urbà i les estratègies de creació de prosperitat per als centres de l’economia del coneixement i els districtes d’innovació.
Ramon és l’autor de “City Science: Performance Follows Form” (Actar, NYC, 2024) i creador del primer bessó digital de la ciutat de la Regió Metropolitana de Barcelona (que es llançarà el proper novembre de 2024), per informar sobre el disseny urbà i les estratègies de desenvolupament econòmic.
Rebecca Hankins
Rebecca Hankins, catedràtica, Departament de Llengües i Cultures Globals, Facultat d’Arts i Ciències, Universitat de Texas AM, College Station TX (Estats Units).
Rebecca Hankins és catedràtica al Departament de Llengües i Cultures Globals de la Facultat d’Arts i Ciències de la Universitat de Texas AM, on investiga i imparteix cursos sobre cultura africana i estudis religiosos. Arxivera certificada, el desembre de 2006 fou nomenada per a la Comissió Nacional de Publicacions i Arxius Històrics (NHPRC) dels Arxius Nacionals dels EUA pel president Barack Obama. És autora d’un nombre considerable de publicacions avaluades per experts i ha dut a terme presentacions tant a escala nacional com internacional sobre biblioteconomia, arxius, justícia social i cultura popular. Fa poc també ha presentat una beca per a bibliotecaris al Centre de Recerca de l’Àfrica Occidental a Dakar, Senegal.
Julie Judkins
Julie Judkins, cap de Departament del Centre de Recerca de Col·leccions Especials i Arxius, Universitat Estatal d’Oregon (Estats Units).
Julie Judkins és professora associada i cap de Departament del Centre de Recerca de Col·leccions Especials i Arxius de les biblioteques i publicacions de la Universitat Estatal d’Oregon. Entre els seus focus d’interès en recerca, destaquen l’arxivament ètic de la desinformació, la descripció arxivística multilingüe, la gestió conscient de les biblioteques acadèmiques i la supressió de barreres per a la recerca arxivística.
Xavier Marcé
Ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional en el sector públic, especialitzant-se en la promoció econòmica i el foment de la cultura i la comunicació. També és destacable la seva contribució en els àmbits de l’ensenyament i la producció literària, i és col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació.
Xavier Marcé és el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona. La seva missió és liderar les polítiques de turisme a la ciutat i vertebrar i impulsar el teixit empresarial en l’àmbit de les indústries creatives, recolzant el posicionament de Barcelona com estratègia pel foment de l’activitat econòmica i l’atracció del talent.
Marie Oestergaard
Directora Aarhus Public Libraries
Ha participat en el desenvolupament de les biblioteques públiques d’Aarhus com a espais democràtics, espais no comercials que empoderen a la ciutadania, les comunitats sostenibles i el creixement humà. Marie supervisa Dokk1 (la biblioteca principal) i 17 sucursals.
Es coinventora de Next Library, una conferencia internacional bianual en la que es debat el desenvolupament de biblioteques en benefici de les comunitats.
És membre de la Secció MetLib de la IFLA i presideix la junta directiva de PL2030, una organització europea que té com a objectiu posar a les biblioteques públiques a l’agenda de la UE. També forma part de la junta directiva de l’Associació de Directors de Biblioteques de Dinamarca i és vicepresidenta de l’Associació de Biblioteques Digitals de Dinamarca.
Philip Kent
Philip és bibliotecari universitari de Sydney, la universitat més antiga d’Austràlia. Va ser bibliotecari universitari en altres tres universitats australianes i Bristol UK, amb una àmplia experiència en nous projectes de biblioteques.
El Comitè Permanent de la Secció d’Edificis i Equipament de Biblioteques (LBES) de la IFLA està dirigit per Philip des de 2023.
Ha format part del jurat dels SCONUL Library Design Awards (Regne Unit) i dels Australian Library Design Awards. És membre del Consell Editorial del Journal of the Australian Library and Information Association (JALIA). Des de 2012-2016 i 2020-2023, Philip va contribuir al Consell Assessor de Membres d’arXiv a la Universitat de Cornell, EUA.
Beth Kilmarx
Beth Kilmarx, bibliotecària adjunta de Col·leccions Especials, Universitat AM de Texas (Estats Units).
Beth Kilmarx és bibliotecària adjunta de Col·leccions Especials de la Universitat AM de Texas. Prèviament havia estat degana associada de Col·leccions Especials. Abans de traslladar-se a Texas, havia sigut degana adjunta d’Avaluació, Desenvolupament i Serveis Tècnics de les biblioteques de la Universitat d’Indiana a Pensilvània (IUP). Anteriorment havia estat curadora de llibres rars al Departament de Col·leccions Especials de les biblioteques de la Universitat de Binghamton. Ha estat membre de la secció de Llibres Rars i Col·leccions Especials de l’IFLA i actualment forma part del Comitè Assessor de Normalització d’aquesta mateixa federació. També és membre d’EGATTT (Grup d’Experts contra el Robatori, el Tràfic i la Manipulació) i copresidenta del Comitè de Seguretat de la Secció de Llibres Rars i Manuscrits de l’ALA, i el 2025 copresidirà el congrés anual d’aquesta secció. Kilmarx es va graduar en Història per la Universitat de Connecticut i té un màster en Antropologia per la Universitat de Binghamton i un altre en Ciències de la Informació per la Universitat d’Albany.
Ellie Kim
Ellie Kim, bibliotecària d’Estudis Coreans a la Universitat de Hawaii a Mānoa (Estats Units).
Ellie Kim és la bibliotecària d’Estudis Coreans a la Universitat de Hawaii a Mānoa. Té un grau i màster en Història de l’Àsia Oriental i un màster en Biblioteconomia i Ciències de la Informació. Va iniciar la seva carrera al Museu d’Art de Honolulu i fa cinc anys que treballa a la Universitat de Hawaii a Mānoa com a bibliotecària responsable d’un dels fons bibliogràfics coreans més voluminós i antic fora de Corea. Entre els seus interessos, destaquen l’edició a Corea del Nord, la censura, els arxius de la Guerra de Corea i la divulgació entre la comunitat mitjançant les col·leccions especials de la biblioteca.
Blair Kuntz
Blair Kuntz, copresident del grup de treball Indigenous Metadata, Biblioteques de la Universitat de Toronto (Canadà).
Des de l’any 2023, Blair Kuntz és bibliotecari d’Estudis de l’Orient Mitjà a les biblioteques de la Universitat de Toronto i copresident del grup de treball Indigenous Metadata. Va créixer com a descendent de colons europeus als territoris tradicionals dels haudenosaunee (iroquesos), ojibwa/chippewa i anishinabek. Ara viu a Toronto, al territori tradicional dels ojibwa, els anishinaabe i els mississauga de New Credit.
Jordi Pascual
Jordi Pascual és el coordinador de la Comissió de Cultura de l’organització mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). El treball de la Comissió es basa en Culture 21 Accions, un manual exhaustiu sobre els drets culturals, que s’està applicant arreu del món amb programes específics de formació i capacitació amb les ciutats d’arreu del món. A més, la Comissió organitza una Cimera mundial sobre ciutats i cultura, convoca un premi internacional, ofereix una base de dades de bones pràctiques i lluita, en el marc de la campanya #culture2030goal perquè els factors i els actors culturals del desenolupament estiguin presents en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, lluita que inclou la necessitat de tenir un Objectiu dedicat a la Cultura. Jordi Pascual és doctor en drets culturals i desenvolupament sostenible i ensenya polítiques culturals a la Universitat de Girona i a la Universitat Oberta de Catalunya.
Alicia Rey
Alicia Rey és llicenciada en Filologia Hispànica i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Saragossa. És sòcia fundadora de l’empresa Info-doc, Gestió de la informació, amb la qual ha desenvolupat nombrosos projectes de gestió de biblioteques públiques, de formació del professorat, de gestió de programes europeus i de consultoria.
Actualment, és la coordinadora de les biblioteques municipals de Huesca, per a les quals ha liderat, entre altres projectes, el Pla d’inclusió digital, Barriolab: laboratoris bibliotecaris de participació i creació, i el programa Educació en informació i mitjans. Col·labora com a docent en el Màster de la Universitat Complutense de Madrid, La biblioteca com a agent de transformació socioeducativa.
Santi Romero
Arquitecte. Assessor en arquitectura bibliotecària, conferenciant i docent. .
https://santiromeroarquitectura.com
Després de treballar al Taller de Arquitectura Ricardo Bofill, l’any 1993 es va incorporar al Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, on va esdevenir Cap de la Unitat d’Arquitectura Bibliotecària l’any 2005 i fins al 2020. La seva tasca, centrada en l’assessorament i control dels projectes i obres de les biblioteques públiques, l’ha portat a intervenir en més de 150 projectes de biblioteques.
Ha impartit conferències, dirigit cursos i escrit articles tant en l’àmbit nacional com internacional.
És l’autor del llibre “L’Arquitectura de la Biblioteca: Recomanacions per a un projecte integral”, editat en espanyol, català i anglès.
Des de 2005 és membre de la “Secció d’Edificis i Equipaments Bibliotecaris” de l’IFLA.
Desde 2005 es miembro de la “Sección de Edificios y Equipamientos Bibliotecarios” de la IFLA.
Amanda Ros
Amanda Ros, bibliotecària, coordinadora de Catalogació Adaptativa i Gestió de Recursos, Universitat AM de Texas (Estats Units).
Amanda Ros és bibliotecària a la Unitat de Metadades i Catalogació de les biblioteques de la Universitat AM de Texas, on s’encarrega de la formació, supervisió i coordinació de projectes dels catalogadors, tant a la biblioteca central com a les col·leccions especials. És membre de la comissió permanent Anàlisi i Accés de Matèries de l’IFLA i havia estat l’anterior presidenta del Comitè d’Anàlisi de Matèries de la Divisió Central de l’ALA. Prèviament també havia presidit el Comitè Central de Catalogació: Descripció i Accés de l’ALA. Acumula més de 25 anys d’experiència en biblioteques públiques i acadèmiques, principalment en l’àmbit de la catalogació. L’any 2006 va obtenir el màster en Ciències de la Informació (MSLIS) de la Universitat Estatal de Florida.
Neeza Singh
La doctora Neeza Singh és la bibliotecària de T.S. Biblioteca Central de l’Estat, Chandigarh, Índia. Actualment és membre del Comitè Permanent de la Secció de Biblioteques Metropolitanes de la Federació Internacional d’Associacions i Institucions de Biblioteques (IFLA). Ha estat innovadora i mentora del programa INELI d’Àsia del Sud per a bibliotecaris públics de la Fundació Bill Melinda Gates.
Forma part del panel com a assessora de READ India per al nord de l’Índia i Reading Mission.
Entre molts premis, ha rebut el premi estatal al servei meritori del govern de Chandigarh, el premi al millor bibliotecari públic de l’Índia, etc.
La doctora Neeza Singh va ser la primera a iniciar tallers infantils en biblioteques públiques de Chandigarh i està organitzant una sèrie de programes innovadors a la seva biblioteca i programes de divulgació per a diferents comunitats i tots els grups d’edat per promoure la lectura i la cultura bibliotecària.
Manuel Suàrez Rivera
Dr. Manuel Suàrez Rivera, Institut de Recerca Bibliogràfica, Universitat Nacional Autònoma de Mèxic / Biblioteca Nacional de Mèxic (Mèxic).
Investigador titular B a temps complet[MG1] a l’Institut de Recerca Bibliogràfica de la UNAM i membre del Sistema Nacional d’Investigadors, nivell II. Ha dedicat els seus estudis a la cultura impresa de la Nova Espanya, abordant temes com la impremta a la ciutat de Mèxic, el comerç del llibre i la història de les biblioteques a Mèxic. Ha publicat tres llibres i més de vint articles i capítols de llibres especialitzats i revisats per experts. Ha rebut beques per a estades de recerca a les universitats d’Oxford i Brown, i ha organitzat i participat en diversos congressos internacionals sobre la història del llibre i la cultura impresa. Actualment és cap de Col·leccions Especials de la Biblioteca Nacional de Mèxic.
[MG1]Segons el seu CV: https://www.juntadegobierno.unam.mx/sites/default/files/procesos/terna/docs/2024-01/SUAREZ%20RIVERA%20MANUEL%20CV.pdf
Felton Thomas, Jr.
Felton Thomas, Jr. és el Director de la Biblioteca Pública de Cleveland (CPL) des de gener de 2009. Sota la seva direcció, CPL s’ha convertit en un “lluitador contra les mancances comunitàries,” amb un enfocament en iniciatives que aborden la tecnologia, l’educació i el desenvolupament econòmic. Durant el seu mandat, CPL ha mantingut el seu estatus de “Cinc Estrelles” i va ser reconeguda com a “Innovadora Destacada” pel Urban Libraries Council per l’ús de la tecnologia i les dades en la presa de decisions.
Felton va liderar CPL a través del seu primer pla mestre d’instal·lacions en més de quaranta anys, amb l’objectiu de renovar o reconstruir totes les 27 sucursals durant la pròxima dècada. També va llançar la campanya “Downtown Destination” per modernitzar la Biblioteca Principal i reposicionar-la com una atracció clau al centre de la ciutat. El 2012, CPL va obrir TechCentral, un centre tecnològic que proporciona accés públic a eines avançades com impressores 3D i gravats làser.
Abans de CPL, Felton va exercir com a Director dels Serveis de les Sucursals Regionals per al Districte de Biblioteques de Las Vegas-Clark County i va ser President de l’Associació de Biblioteques de Nevada. Té un grau en Psicologia de la Universitat de Nevada-Las Vegas i un Màster en Ciències de la Biblioteconomia de la Universitat de Hawaii. Felton va ser nomenat Líder Comunitari de l’Any 2019 per Cleveland Magazine i participa en diverses juntes comunitàries.